Exporturile de arme ale Germaniei, în continuă creștere. Cele mai multe, către Ucraina

După recordul din 2023, exporturile de arme ale Germaniei continuă să crească încă de la începutul acestui an, pe fondul creşterii livrărilor de arme către Ucraina, scrie Agerpres.

Între numai trei luni, de 1 ianuarie şi până la 27 martie, guvernul german a aprobat exporturi militare de 5,31 miliarde dolari, aproape la fel de mult ca în întreaga primă jumătate a lui 2023, când totalul a fost de 5,22 miliarde.

Aproape trei sferturi din această sumă (72%) este destinată Ucrainei, care este susţinută de Germania în campania sa de apărare împotriva Rusiei.

După Ucraina, cel mai important stat destinatar al exporturilor germane de armament a fost Singapore, cu 583,9 milioane de euro, urmat de India (143,3 milioane), Arabia Saudită (126,4 milioane) şi Qatar (97 milioane de euro).

În 2018, coaliţia guvernamentală CDU-CSU şi SPD aflată la putere a pus capăt majorităţii livrărilor de arme către Arabia Saudită ca urmare a implicării acesteia în războiul din Yemen. Dar interdicţia asupra livrărilor de arme către state în război a fost revocată de cancelarul Olaf Scholz, după invazia rusă din Ucraina.

În primul an de război, au fost autorizate livrări de arme către Ucraina în valoare de 2,24 miliarde de euro, inclusiv sisteme de apărare aeriană şi artilerie grea, în 2023 fiind adăugate şi tancurile Leopard 2 şi autorizaţiile de export către Ucraina crescând la valoare de 4,4 miliarde de euro.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *