Expert Forum: Numărul de semnături pentru candidaturi este „prohibitiv” în România

Expert Forum a publicat un raport de analiză asupra candidaturilor pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie. Principala observație este că numărul de semnături necesare pentru intrarea în cursa electorală este unul „prohibitiv” în Romînia, chiar printre cele mai mari din UE, și ar trebui redus.

Expert Forum este de părere că, în mod normal, numărul de semnături nu ar trebui să reprezinte o barieră pentru cei care vor să se înscrie la alegeri, ci mai degrabă să fie o dovadă a faptului că „partidele sau candidaţii au parte de o susţinere rezonabilă”.

„În lipsa unei proceduri realiste de verificare şi validare, numărul mare de semnături nu face decât să reducă artificial numărul de competitori şi să avantajeze partidele mari, care au resurse”, explică Expert Forum.

Potrivit raportului, BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent. Legea nu permite observarea acestui proces, atrage atenția Expert Forum.

Un alt aspect constatat este acela că nu au fost publicate datele de naştere ale candidaţilor – date care ar putea fi relevante pentru statistică, dar şi pentru a înţelege profilul celor propuşi.

Expert Forum a analizat şi participarea femeilor la procesul electoral, constatând că pentru alegerile din iunie partidele şi alianţele electorale au înaintat 171 de candidate (32%), restul de 68% fiind candidați bărbați. Nu este o creștere față de 2019.

Organizaţia a analizat şi ocupaţia candidaţilor, constatând că cele mai frecvente sunt: pensionar (54), director/manager/administrator, deputat (23), antreprenor, avocat, europarlamentar (20).

Listele PSD-PNL se bazează pe candidaţi care sunt deja în poziţii politice din administraţie, în timp ce listele celorlalte partide sunt mai mult mixte.

În raport, se constată că partidele politice şi alianţele electorale au propus 542 de candidaţi, comparativ cu 695 în 2019 şi 580 în 2014, inclusiv independenţi.

Facebook

Comentarii

122 de răspunsuri

 1. Шелом, друзья игроки! Располагаю разбиться впечатлениями что касается последней игрушке, на которую погрузился. Это просто шпора! Письменность, сюжет, геймплей – businessforum шиздец на тончайшем уровне.

 2. Привет, друзья геймеры! Иметь планы распределиться впечатлениями что касается последней игрушке, в кою погрузился. Это ясно как день бомба! Видеографика, фотосюжет, геймплей – 7k casino все сверху верховном уровне.

 3. Hello.

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck 🙂

 4. Hello!

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *