Exod masiv al afganilor din Pakistan: Mii de persoane în pragul expulzării

Miercuri, un exod masiv a avut loc în Pakistan, unde mii de afgani au fost nevoiți să părăsească țara din cauza unui ultimatum emis de guvern. Peste 1,7 milioane de imigranți afgani fără acte legale au fost somați să părăsească Pakistanul sub amenințarea arestării și expulzării.

Cu termen-limită stabilit pentru miercuri, mii de persoane s-au adunat la punctul de trecere a frontierei Torkham. Numărul celor care au traversat granița marți a fost de 29.000, conform informațiilor Agerpres.

Exodul a început în octombrie, iar până acum, peste 140.000 de persoane au părăsit Pakistanul. Guvernul pakistanez a afirmat că măsura vizează toți imigranții ilegali, nu doar afganii.

Miercuri, autoritățile au deschis 49 de centre de detenție pentru a-i plasa pe afganii care așteaptă expulzarea.

Milioane de afgani s-au refugiat în Pakistan în decursul decadelor de război, iar numărul lor a crescut semnificativ după revenirea talibanilor la putere în august 2021. Mulți se tem să se întoarcă în Afganistan din cauza regimului taliban și a restricțiilor severe, inclusiv interzicerea accesului fetelor la educație după școala primară.

Reacții internaționale nu au ezitat să apară, cu ONU și Statele Unite solicitând protecția afganilor care solicită azil. Frustrarea crește pe măsură ce afluxul brusc de persoane a depășit capacitatea autorităților, iar apărătorii drepturilor omului au denunțat o creștere a represiunii și a abuzurilor.

Facebook

Comentarii

89 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *