Există „speranță” pentru un acord Rusia-Ucraina privind exportul de cereale

Uniunea Europeană speră ca în acestă săptămâna să încheie un acord între Ucraina și Rusia privind exporturile de cereale.

Negociatorii celor două țări s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul, alături de reprezentanți ai ONU pentru a stabili un acord care să permită exportul a milioane de tone de cereale ucrainene blocate în prezent în porturile Mării Negre.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „discuțiile de săptămâna aceasta la Istanbul cu Ucraina, Rusia și Turcia pentru a exporta milioanele de tone de cereale în porturile ucrainene de la Marea Neagră merg înainte”, adăugând că „există o viziune optimistă în vederea semnării unui viitor acord săptămâna viitoare însă în momentul de față mai există câteva detalii ce trebuie convenite”.

Cu toate acestea oficialii atât din Ucraina, cât și din Rusia sunt sceptici.

Turcia a spus că acordul – care urmează să fie semnat săptămâna viitoare – include controale comune pentru verificarea transporturilor și asigurarea siguranței coridoarelor Mării Negre prin formarea unui centru de coordonare.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a spus că un acord are nevoie de „garanții de securitate pentru proprietarii de nave, proprietarii de mărfuri și pentru a menține Ucraina ca națiune independentă”.

Orice acord trebuie să asigure că Rusia „va respecta aceste coridoare, nu se va strecura în port și nu va ataca porturile sau că nu va ataca porturile din aer cu rachetele lor”, a declarat Ministrul.

Acordul dintre Rusia și Ucraina ar permite trecerea în siguranță a navelor de marfă prin Marea Neagră, cu o supraveghere acceptabilă atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova. Perspectiva unui acord pentru a pune capăt blocadei vine în timp ce UE pregătește o legislație pentru a-și ușura regimul de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a permite comerțul cu produse alimentare rusești, în timp ce încearcă să abordeze furia în Africa și în alte părți, care se bazează pe aprovizionarea Rusiei cu alimente.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii