Eurostat: UE are excedent comercial spectaculos

Balanţa comercială a Uniunii Europene a înregistrat, în 2023, un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ faţă de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde de euro, potrivit datelor Oficiului European pentru Statistică (Eurostat), scrie Agerpres.

Motivul pentru care balanţa comercială a Uniunii Europene a trecut de la deficit la excedent, în 2023, l-a reprezentat declinul semnificativ al valorii importurilor din afara UE (minus 16% comparativ cu 2022), în special în ceea ce privește produsele energetice.

În ceea ce privește comerțul între statele membre UE, piața internă a continuat să reprezinte principalul motor al schimburilor comerciale.

Anul trecut, în rândul statelor membre UE, cea mai ridicată pondere a a importurilor în interiorul UE a fost în Luxemburg (90% din totalul importurilor), iar cea mai ridicată pondere a exporturilor în interiorul UE a fost în Cehia (82% din totalul exporturilor).

Pe de altă parte, cea mai scăzută pondere a importurilor în interiorul UE a fost în Irlanda (39% din totalul importurilor), în condiţiile în care principalii săi parteneri comerciali sunt Statele Unite şi Marea Britanie.

Olanda este statul în care importurile au venit în principal din afara UE, iar exporturile au fost expediate în principal în interiorul blocului comunitar, continuând să aibă rolul de principal hub de intrare pentru Uniunea Europeană.

În contrast, Ciprul este ţara care exportă în special în afara UE, şi importă mai ales din interiorul blocului comunitar, datorită poziţiei geografice care facilitează comerţul cu Orientul Mijlociu. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *