Eurostat: Populația Europei continuă să îmbătrânească

La 1 ianuarie 2022, vârsta medie a populației UE a atins 44,4 ani, cu 0,3 ani mai mult decât în 2021.

Media a crescut cu 2,5 ani (cu aproximativ 0,25 ani pe an) de la 41,9 ani în 2012. Acest lucru înseamnă, practic, că jumătate din Populația UE avea peste 44,4 ani, în timp ce cealaltă jumătate era mai tânără.

În țările UE, vârsta medie a variat de la 38,3 ani în Cipru, 38,8 ani în Irlanda și 39,7 în Luxemburg până la 48,0 ani în Italia, 46,8 ani în Portugalia și 46,1 ani în Grecia. În total, 18 țări UE erau sub vârsta medie a UE.

blank

Îmbătrânirea populației este una dintre cele mai vizibile tendințe demografice și sociale ale secolului 21, iar acest lucru afectează aproape toate țările lumii. În contextul îmbătrânirii generaților mai în vârstă, scăderea fertilităţii și creșterii speranței de viață, persoanele în vârstă ajung să reprezinte un procentaj semnificativ din ponderea totală a populației.

Până la sfârșitul secolului, se estimează că peste 30% din populația Europei va avea 65 de ani sau mai mult.

Pentru a ajuta la atenuarea riscurilor care provin de la îmbătrânirea populației, guvernele trebuie să se asigure că sistemele lor de pensii sunt adecvate și ajustate pentru a ține seama de creșterea speranței de viață și de creșterea populației în vârstă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *