Eurostat: Creștere alarmantă a falimentelor în UE

În trimestrul al doilea al anului 2023, Uniunea Europeană s-a confruntat cu o creștere alarmantă a numărului de falimente ale întreprinderilor, deși s-a înregistrat al șaselea trimestru consecutiv de creștere economică. Datele furnizate de Eurostat arată că, față de trimestrul precedent, numărul falimentelor a crescut cu 8,4%, atingând cel mai înalt nivel din 2015.

Deși anul 2023 a adus o creștere de 2% în înregistrările de noi întreprinderi în primul trimestru, al doilea trimestru a înregistrat o scădere de 0,6%. Cu toate acestea, este important de remarcat că, pe parcursul acestui an, numărul total de înregistrări de întreprinderi a depășit nivelurile din perioada 2015-2022, sugerând o dorință continuă de antreprenoriat în ciuda provocărilor.

blank

Sectorul serviciilor de cazare și alimentație publică a fost puternic afectat, înregistrând o creștere de 23,9% în numărul de falimente în trimestrul al doilea din 2023. De asemenea, transportul și depozitarea (+15,2%) și educația, sănătatea și activitățile sociale (+10,1%) au fost printre sectoarele cele mai afectate de creșterea falimentelor.

Comparativ cu trimestrul patru din 2019, înaintea pandemiei, majoritatea sectoarelor economiei au înregistrat creșteri ale falimentelor în trimestrul al doilea din 2023. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în sectorul serviciilor de cazare și alimentație publică (+82,5%) și în sectorul transporturilor și depozitării (+56,7%).

Cu toate acestea, industria (-11,5%) și construcțiile (-2,7%) au înregistrat scăderi ale numărului de falimente în al doilea trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul patru din 2019. Aceste cifre pot sugera o anumită reziliență în aceste sectoare, în ciuda climatului economic dificil.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *