Rusia se află în incapacitate de plată a datoriei externe

Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe pentru prima dată în ultimul secol. Țara se află acum în punctul culminant al sancțiunilor occidentale din ce în ce mai dure care i-au oprit căile de plată către creditorii străini.

Luni de zile, țara a găsit portițe de scăpare în jurul pedepselor impuse de occident după invadarea Ucrainei de către Kremlin. La sfârșitul zilei de duminică, însă, perioada de grație pentru achitarea sumei de aproximativ 100 de milioane de dolari pentru plățile de dobândă a expirat .

Rusia deține banii, dar nu îi poate achita creditorilor, deoarece sancțiunile Uniunii Europene au scos țara din sistemele internaționale de plăți.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, Rusia a încercat să adopte un sistem de achitare a datoriei restante în ruble, acuzând Occidentul că o forțează într-un impas „artificial”, însă, niciuna dintre obligațiuni nu are termeni care să permită ca datoria să fie plătită în această monedă.

Nerambursarea datoriei se adaugă la izolarea tot mai mare a Moscovei de economia globală și ar putea păta reputația acesteia în rândul investitorilor financiari într-un mod  în care investițiile străine în țară ar putea lua ani buni pentru a se redresa.

Banca centrală a Rusiei avea peste 640 de miliarde de dolari în rezerve valutare începând cu 18 februarie, o mare parte din acestea fiind centralizate în computerele băncilor centrale occidentale din orașe precum New York, Londra și Frankfurt.

De asemenea, țara a înregistrat câștiguri de aproximativ 100 de miliarde de dolari doar din exporturile de combustibil în primele 100 de zile ale războiului, dar sancțiunile impuse de Statele Unite și de alții au împiedicat-o să acceseze rezervele valutare deținute în străinătate.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii