Europol: Traficul de droguri amenință democrațiile europene

Directorul Europol, Catherine De Bolle, a emis o avertizare conform căreia democrațiile europene sunt puternic amenințate de creșterea criminalității legată de droguri.

Cele mai recente date ale agenției arată că Europa a depășit Statele Unite, devenind principala piață pentru traficanții internaționali de droguri, fapt ce va duce la o creștere și mai mare a cantității de droguri în UE în următorii doi ani.

De Bolle a evidențiat tendința alarmantă de infiltrare a bandelor de criminali în companiile de logistică, în administrațiile locale și chiar în sistemul judiciar.

Colaborarea dintre cartelurile de droguri din America de Sud și grupurile mafiote europene a dus la o creștere a criminalității violente.

Uciderea recentă a unui jurnalist de investigație și a unui avocat de prestigiu în Olanda a provocat indignarea publică și apeluri pentru eforturi sporite în combaterea bandelor de traficanți de droguri.

Pentru a lupta contra acestui fenomen se fac eforturi susținute, care au inclus recent o operațiune amplă, care a dus la sute de arestări și crearea unei coaliții anti-criminalitate din care fac parte deocamdată șase guverne europene.

Cu toate acestea, De Bolle a subliniat că liderii europeni trebuie să acorde prioritate luptei împotriva criminalității organizate pentru a preveni pierderea încrederii cetățenilor în sistemele legale.

Situația actuală cere acțiuni imediate și cuprinzătoare pentru asigurarea menținerii statului de drept în democrațiile europene – se arată în comunicatul Europol.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *