Europol: Criza din Gaza, exploatată de Hamas pentru recrutarea de militanți în UE

Europol, organizația de combatere a criminalității internaționale și a terorismului, a emis un avertisment cu privire la impactul crizei umanitare din Gaza asupra securității europene. Potrivit unui raport recent, organizația teroristă Hamas și alte grupări își intensifică eforturile de recrutare a unei noi generații de militanți și jihadiști, profitând de conflictele armate și instabilitatea din regiune.

Raportul Europol subliniază că escaladarea violențelor din Gaza, declanșată de acțiunile militare ale Israelului, a generat un mediu propice pentru extinderea influenței grupărilor teroriste în statele membre ale Uniunii Europene. În urma atacurilor teroriste din 7 octombrie, care au avut consecințe devastatoare, inclusiv luarea de ostatici și pierderea a peste 1.200 de vieți, Israelul a lansat o campanie militară în Gaza, soldată cu un număr alarmant de victime, în principal civili.

Unitatea specială de monitorizare a rețelelor online a Europol a constatat o creștere semnificativă a conținutului terorist distribuit în online în rândul statelor membre ale UE după 7 octombrie. Grupurile teroriste monitorizate includ Hamas Ezzedin al-Qassam Brigades (EQB), Brigăzile al-Quds ale Jihadului Islamic Palestinian (PIJ), Brigăzile Mujahidin și alte entități asociate cu Al-Qaeda și Statul Islamic.

Avertismentul emis de Europol vine în contextul în care autoritățile din mai multe state membre s-au confruntat cu crize de grave de securitate. În decembrie, patru presupuși membri Hamas au fost arestați în Germania pentru planificarea unor atacuri asupra unor situri evreiești, în timp ce Danemarca a dejucat o tentativă separată de atac terorist în aceeași lună.

De asemenea, poliția italiană a reușit să aresteze trei palestinieni sub acuzații de terorism. Aceștia sunt suspecți de legături cu Brigăzile Martirilor Al-Aqsa, o organizație asociată mișcării Fatah, și sunt implicați în planificarea de atacuri, inclusiv atacuri sinucigașe, împotriva unor ținte civile și militare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *