Europenii riscă să rămână fără Facebook și Instagram în această vară

Există riscul ca europenii să nu mai poată folosi aplicațiile oferite de META după ce agenția irlandeză de protecție a datelor și-a dublat eforturile pentru a opri transferul de date dintre UE și SUA.

Comisia irlandeză pentru protecția datelor i-a informat joi pe omologii săi din Europa că îi va interzice companiei Facebook, Meta, să trimită date despre utilizatori din Europa în SUA. După ani de bătălii aprige în justiție între gigantul tehnologic din SUA și activiștii europeni pentru confidențialitate, proiectul de decizie al autorității irlandeze anulează ultima soluție legală oferită de Meta în legătură cu transferul de big data în SUA.

Agențiile de protecție a datelor din alte state membre UE au la dispoziție o lună pentru a-și expune opiniile și obiecțiile înainte de a merge mai departe. Această decizie ar putea cauza cea mai mare perturbare a gigantului rețelelor de socializare. Comisia nu a comentat conținutul specific și nici nu lansat o declarație, dar a confirmat problema în discuțiile oficiale.

La începutul acestui an, Facebook a declarat în mod repetat că o astfel de decizie ar putea cauza închiderea a mai multor dintre serviciile sale din Europa, inclusiv Facebook și Instagram.

Un conflict nerezolvat privind transferul transatlantic de date ar putea avea un impact semnificativ asupra majorității europenilor. Pare nerealist că Facebook nu ar fi disponibil pentru cetățenii UE, dar acest lucru ar putea deveni o realitate.

În cele din urmă, GDPR își arată colții

Confidențialitatea este un drept al omului și ar trebui tratată ca atare. Google și Facebook au devenit cele mai mari companii de monopol din lume prin monetizarea datelor utilizatorilor. Cu toate acestea, acest model prezintă tot mai multe lacune pe măsură ce tot mai mulți consumatori cer respectarea politicilor de confidențialitate.

UE și SUA se află în negocieri pentru a adopta un nou text de transfer de date care ar permite companiilor precum Meta să continue să trimită date peste Atlantic, indiferent de ordinul irlandez. Bruxelles-ul și Washingtonul au convenit în martie asupra unui acord preliminar la nivel politic, dar negocierile cu privire la alte mici modificări au stagnat însă este puțin probabil ca cele două părți să ajungă la un acord final înainte de sfârșitul anului.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii