Europarlamentarii cer includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE

Într-o rezoluție privind decizia Curții Supreme a SUA de a anula dreptul la avort în Statele Unite europarlamentarii îndeamnă acum includerea dreptului la avort în Carta drepturilor fundamentale a UE, reamintind totodată necesitatea de a proteja drepturile la avort și sănătatea femeilor în UE.

Rezoluția a fost adoptată cu 324 de voturi pentru, 155 împotrivă și 38 abțineri include trei direcții principale:

1. Îndemnarea Congresului SUA la adoptarea unui proiect de lege pentru a proteja avortul la nivel federal

Deputații europeni și-au exprimat solidaritatea și sprijinul față de femeile și fetele din SUA, precum și față de cei implicați atât în ​​furnizarea, cât și în susținerea dreptului și a accesului la îngrijiri legale și sigure pentru avort în astfel de circumstanțe dificile. Având în vedere acest lucru, ei solicită Congresului SUA să adopte un proiect de lege care să protejeze avortul la nivel federal.

2. Garantarea accesului la servicii de avort sigure, legale și gratuite pe teritoriul țărilor UE

Țările UE ar trebui să garanteze accesul la servicii de avort sigure, legale și gratuite. De asemenea statele membre ar trebui să asigure servicii de asistență medicală prenatală și maternă și planificare familială voluntară. Nu în ultimul rând țările membre vor fi obligate să asigure servicii prietenoase pentru prevenirea, tratamentul și sprijinul HIV.

3. Garantarea sprijinului politic pentru activiștii pentru drepturi sexuale și reproductive și pentru furnizorii de sănătate

Comisia și statele membre ar trebui să-și intensifice sprijinul politic pentru apărătorii drepturilor omului și furnizorii de servicii medicale care lucrează pentru promovarea sănătății și drepturilor sexuale și reproductive.

Deputații se așteaptă ca Consiliul European să se întâlnească pentru a discuta o convenție de revizuire a tratatelor UE, așa cum sa menționat deja în rezoluția lor din 9 iunie.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii