Parlamentul European decide îmbunătățirea sistemelor de transport rutier

Europarlamentarii Comisiei pentru Transport au votat noile reguli pentru sistemele inteligente de transport rutier. Acestea au rolul de a stimula digitalizarea în sectorul transporturilor, de a conecta mai bine diferite aplicații de mobilitate și de a asigura un schimb mai amplu de date.

Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European sprijină extinderea domeniului de aplicare a noilor reguli pentru a acoperi mai multe servicii emergente, cum ar fi servicii de rezervare și bilete, un serviciu pentru o mai bună vizibilitate a infrastructurii și o mobilitate automatizată.

„Sistemele de transport inteligente vor salva vieți, așa că trebuie să ne asigurăm că acestea sunt neutre din punct de vedere tehnologic, compatibile și interoperabile cu alte aplicații. De asemenea, ar trebui să evităm discriminarea în accesul la aplicațiile și serviciile de transport inteligent, ținând cont de nevoile utilizatorilor vulnerabili”, a declarat raportorul Rovana Plumb.

De asemenea, deputații europeni doresc ca datele importante, ce vizează starea drumurilor și a traficului, să fie disponibile digital, printr-o interfață „user-friendly”.

Pe lângă limitele de viteză, planurile de circulație a traficului sau lucrările rutiere, aceștia au sugerat și includerea unor date ce acoperă infrastructura combustibililor alternativi, accidente, străzi cu sens unic sau condiții proaste ale drumului.

Pentru a asigura un transport fără probleme transfrontaliere, Comisia pentru Transport îndeamnă, de asemenea, statele membre ale UE să coopereze mai bine atunci când implementează aceste servicii, prin schimbul de bune practici și proiecte comune.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *