UE, cu ochii pe Kosovo și Serbia

Tensiunea s-a domolit, după ce o dispută la graniță, săptămâna trecută, a alimentat temerile că Kosovo și Serbia s-ar putea îndrepta către un alt război pe teritoriul european.

Localnicii au minimizat astfel de posibilități, respingând speculațiile – și dezinformarea – de pe rețelele de socializare. Pentru localnici, aceste izbucniri intermitente sunt obișnuite și nu neapărat un semnal pentru o eventuală vărsarea de sânge, precum cele din anii 1990.

Cu toate acestea, în contextul războiului pe scară largă al Rusiei în estul Ucrainei, Europa ar putea ajunge într-o situație limită.

Tensiunile care au declanșat disputa de săptămâna trecută nu vor dispărea atât de ușor, dat fiind faptul că liderii de ambelor părți au încă un schimb de replici aprinse.

Între timp, noile reguli care au determinat protestele săptămâna trecută au fost amânate cu o lună, lăsând problema nerezolvată.

Reprezentanții NATO și UE au anunțat că acestea sunt profund implicate în eforturile de menținere a păcii.

Conflictul, întețit din toamna anului trecut, se rezumă la dorința Kosovo de a exercita o influență sporită asupra populației sârbe concentrate în nordul acestui stat. Serbia nu recunoaște independența Kosovo și se opune constant acestor măsuri.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *