Europa se confruntă cu un nou val de caniculă

O avertizare pe o perioadă de patru zile pentru căldură extremă a intrat în vigoare, de astăzi, în Marea Britanie, vizând regiuni din Anglia şi Ţara Galilor, precum și regiuni estice din Irlanda de Nord şi Scoţia, unde temperaturile ar putea depăşi 35 de grade Celsius. Valul de caniculă ar putea pune presiune, din nou, pe rezervele de apă şi pe serviciile de transport, informează Reuters.

Avertizarea vine după cel mai secetos iulie înregistrat în Anglia din 1935, când temperaturile au ajuns pentru prima dată la peste 40 de grade Celsius, o temperatură neobișnuită pentru Marea Britanie.

Temperaturile extrem de ridicate, din aceste zile, provoacă incendii de vegetație, în țări din Europa. Un incendiu forestier de proporții a izbucnit astăzi pe insula Thassos, din Grecia. Nori groşi de fum puteau fi zăriţi de la mare depărtare, în această dimineață, potrivit Agerpres. Autoritățile locale au mobilizat șase avioane pentru stingerea incendiilor, şase elicoptere şi sute de pompieri şi voluntari, precum şi unităţi militare, a precizat joi departamentul de pompieri, în încercarea de a face ca incendiul din zona estică a insulei să nu se extindă și mai mult.

Se estimează că peste 13.000 de hectare au ars numai în Grecia, anul acesta, potrivit forţelor de apărare civilă, din cauza temperaturilor foarte ridicate.

Incendiile au reizbucnit și în sud-vestul Franţei, unde luna trecută a avut loc un incendiu uriaş. Începând de marţi după-amiază, 6.000 de hectare de pădure de pin au fost mistuite de flăcări, în regiunea Gironde. Autoritățile au decis evacuarea de urgență a 6.000 de persoane. Ca urmare a fumului dens, Prefectura regională a luat măsuri pentru întreruperea circulaţiei în ambele sensuri, pe autostrada între Bordeaux şi Bayonne. Aproximativ 500 de pompieri, ajutaţi de aeronave pentru stingerea incendiilor ale Apărării Civile, au fost mobilizați pentru stingerea incendiilor.

România va ajuta la stingerea acestor incendii, alături de alte țări, a anunțat astăzi președintele Franței, Emmnauel Macron, potrivit G4Media. „Germania, Grecia, Polonia și, în orele următoare, România și Austria: partenerii noștri vin în ajutorul Franței în fața incendiilor”, a transmis șeful de stat francez.

Iulie 2022 a fost a doua cea mai aridă lună înregistrată vreodată în Franța, după martie 1961.

În Italia, ca și în Elveția, schimbările climatice, manifestate acum prin temperaturi extrem de ridicate, au dus la topirea ghețarilor. Pe fondul încălzirii climatice, aproximativ 200 de gheţari alpini au dispărut de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a anunţat miercuri grupul de mediu italian Legambiente. La o altitudine de peste 5.000 de metri, în Alpii elveţieni, a fost atinsă temperatura de 0 grade Celsius, la sfârşitul lunii iulie, o valoare considerată fără precedent.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *