Europa primește alte vești proaste, pe măsură ce temerile legate de recesiune se adâncesc

Cea mai mare economie a Europei suferă și acest lucru ar putea însemna probleme pentru întregul continent. Vânzările cu amănuntul din Germania au scăzut cu 8,8% în iunie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, potrivit datelor preliminare ale Oficiului Federal de Statistică al țării, publicate luni.

Aceasta este cea mai mare scădere de când oficialii au început să țină evidența în 1994. Economia Germaniei se află într-o situație sumbră. Inflația galopantă a redus puterea de cumpărare a populației, în timp ce o criză energetică iminentă amenință să arunce țara în recesiune. Săptămâna trecută, datele oficiale au arătat că țara a stagnat în al doilea trimestru.

Cresc temerile legate de recesiune

În timp ce economia Uniunii Europene a înregistrat o creștere neașteptată de 4% în al doilea trimestru, comparativ cu anul trecut, o încetinire în Germania, inima sa manufacturieră, ar putea contribui la o revenire. Această țară reprezintă aproximativ un sfert din produsul intern brut al UE. În plus, din cauza conflictului energetic dintre Europa și Rusia, o recesiune este încă foarte probabilă.

Germania este deosebit de vulnerabilă. Aceasta s-a bazat mult timp pe exporturile de gaze naturale de la Moscova pentru a-și alimenta locuințele și industria grea. Deși Germania a reușit să reducă ponderea Rusiei în importurile sale de gaze naturale la 35%, de la 55% înainte de începerea războiului din Ucraina, o întrerupere bruscă ar putea să îi șteargă 220 de miliarde de euro (226 de miliarde de dolari) din economie în următorii doi ani, potrivit a cinci dintre cele mai importante institute economice ale țării.

Aceasta este o posibilitate foarte reală. În ultimele luni, Rusia a închis deja robinetele mai multor țări și companii energetice europene. La sfârșitul săptămânii, Moscova a tăiat aprovizionarea Letoniei pentru „încălcarea condițiilor de retragere a gazului”, fără a oferi mai multe detalii. Anticipând ce este mai rău, Germania a activat deja a doua fază a planului său de urgență în trei etape privind gazele naturale, ceea ce o aduce cu un pas mai aproape de raționalizarea aprovizionării industriei o măsură care ar da o lovitură puternică economiei sale și, prin extensie, întregii Europe.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

3 răspunsuri

 1. Wow, marvelous blog layout! How long have you been running a blog for?
  you made running a blog look easy. The entire glance of your web site is wonderful, as well as the content!
  You can see similar here najlepszy sklep

 2. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my website to rank for some targeted
  keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please
  share. Many thanks! You can read similar blog here: Scrapebox AA List

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *