O interdicție ce privește asigurarea navelor care transportă petrol rusesc ar putea împiedica Moscova să redirecționeze sute de mii de barili pe zi către alți cumpărători din India și China. Această măsură ar putea, însă, duce la o nouă creștere a prețurilor petrolului la nivel mondial.
Embargoul impus de Uniunea Europeană asupra unui procent de 90% din petrolul pe care îl importă din Rusia este cea mai dură pedeapsă pe care a aplicat-o Kremlinului de când președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Lovitura de grație a venit, totuși, după ce UE a anunțat că companiile de pe teritoriul Uniunii nu vor mai putea asigura și finanța transportul de petrol rusesc către țări terțe după o perioadă de tranziție de șase luni.
Acest lucru va face deosebit de dificil pentru ca Rusia să continue să-și exporte țiței și produsele petroliere în restul lumii, deoarece operatorii UE sunt furnizori importanți de astfel de servicii. Este de așteptat și ca Regatul Unit să se alăture efortului Uniunii. Acest lucru ar strânge și mai mult menghina, deoarece Lloyd’s of London a fost timp de mai multe secole în centrul pieței asigurărilor maritime
Interdicția UE asupra țițeiului transportat pe mare este introdusă treptat, cu toate acestea o bună parte din clienții europeni s-au retras deja, dorind să evite o logistică dificilă și eventuală neîncredere din cauza asocierii cu cei din Rusia.
Exporturile către nord-vestul Europei au scăzut de la 1,08 milioane de barili pe zi în ianuarie la puțin sub 325.000 de barili pe zi în mai, potrivit datelor Kpler. Presiunea din partea Occidentului a forțat Rusia să-și reducă producția, despre care ministerul economiei a declarat în aprilie că ar putea scădea cu până la 17% doar în acest an.
Anamaria Kopornyai-Toth