Europa dorește autonomie militară: Raportul ECFR confirmă dorința cetățenilor UE

Potrivit unui nou raport lansat miercuri de Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), aproape trei sferturi dintre europeni – 74% – consideră că Europa ar trebui să-și reducă dependența militară față de SUA și să investească în propriile capacități de apărare.

Raportul, bazat pe un sondaj realizat în 11 țări cu 16.168 de respondenți, arată, de asemenea, că majoritățile din fiecare țară sondată doresc ca Europa să rămână neutră în orice conflict dintre SUA și China referitor la Taiwan. Acest lucru pare să suțină declarațiile recente ale președintelui francez Emmanuel Macron.

Într-un interviu acordat în luna aprilie pentru POLITICO, liderul francez a declarat că „riscul major” cu care se confruntă Europa este acela de a se „implica în crize care nu îi aparțin”, inclusiv criza din Taiwan. Acesta a adăugat că acest aspect împiedică Europa să-și „construiască autonomia strategică”, adăugând că țările europene ar trebui să evite să devină „adevărații discipoli ai Americii”.

Principala concluzie a sondajului arată că europenii doresc ca UE să devină mai autonomă în politica sa externă și să-și dezvolte propriile capacități de apărare.

Raportul ECFR relevă, de asemenea, că 43% dintre europeni consideră China un „partener necesar”, în timp ce 35% văd Beijingul ca un „rival” sau un „adversar” pentru țările lor. Cu toate acestea, europenii se opun ideii ca aceștia să dețină infrastructură cheie în Europa, precum poduri, porturi și companii de tehnologie.

Raportul evidențiază, de asemenea, faptul că, în cazul în care China ar decide să furnizeze muniție și arme Rusiei, 41% dintre europeni ar fi de acord cu impunerea de sancțiuni asupra Chinei, chiar dacă acest lucru ar avea un impact negatic asupra propriilor lor economii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *