Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu a pledat, într-o intervenție pe care a avut-o astăzi în plenul Parlamentului European, pentru includerea energiei nucleare și a gazului în taxonomia UE. Pe fondul unei creșteri a consumului de energie cu 10%, prognozate de Comisia Europeană, eurodeputatul Marian Jean Marinescu susține că nu se poate atinge acest nivel fără energia nucleară și gaze naturale, care trebuie incluse, din acest motiv, în taxonomia UE.
”Comisia Europeană spune că, în 2030, 30% din energia necesară în Uniunea Europeană va fi produsă de gaz și de nuclear, plus 4% de combustibili solizi. Necesarul de energie va crește, în imaginea Comisiei, cu 10%. Eu cred că va crește cu mult mai mult și, fără energie nucleară și fără gaz, nu se poate ajunge”, a spus eurodeputatul Marian Jean Marinescu.
Totodată, europarlamentarul român a arătat că, fără utilizarea energiei nucleare și a gazului, nu se poate ajunge nici la îndeplinirea obiectivului climatic asumat de UE, de reducere cu 55% a poluării până în 2030, centralele pe cărbune fiind considerate cele mai poluante. Pe fondul crizei energetice, mai multe țări din Europa au anunțat că iau în calcul repornirea centralelor pe cărbune, energia termică urmând să fie, astfel, folosită pentru o perioadă de tranziție – Austria, Germania, Grecia și Olanda.
Cărbunele este prezent și în mixul energetic al României, la fel ca și în cel al Poloniei, Cehiei și Bulgariei, țări care dețin, în continuare, un număr mare de termocentrale. Cu 7 termocentrale pe cărbune, care au asigurat 17% din energie în anul 2020 (a doua mare componentă după hidroenergie), România și-a propus, însă, să facă tranziția de la producția pe cărbune la energia nucleară și gaze naturale până în anul 2032, având în dezvoltare mai multe proiecte, printre care construirea a încă două reactoare nucleare, 3 și 4, la centrala de la Cernavodă și dezvoltarea de reactoare modulare, o tehnologie inovatoare americană, pe amplasamentul de la Doicești, județul Dâmbovița.
”Votul meu de azi va fi pentru România, pentru păstrarea energiei nucleare și a utilizării gazului natural ca și combustibil de tranziție”, a afirmat, la rândul său, eurodeputatul Corina Crețu. Fostul comisar european a explicat că, în cazul în care propunerea Comisiei Europene ar fi respinsă astăzi prin vot, o revenire cu o nouă propunere ar implica un proces decizional anevoios, la care s-ar putea renunța, ceea ce ar fi în defavoarea României și a mai multor state europene, care se bazează pe energia nucleară și gazele naturale.
Laura Groșereanu