Eurodeputatul Eugen Tomac susține că executivul european ia în calcul și varianta în care Federația Rusă ar putea opri complet gazele naturale odată cu sezonul rece.
„Comisia şi statele membre se pregătesc timp de mai multe luni pentru perturbările din Rusia şi pentru consolidarea rezilienţei sistemului energetic al UE. Comisia efectuase deja o analiză a pregătirii pentru riscuri în iarna 2021-2022. În prezent, Comisia a elaborat o prezentare generală a pregătirii imediate a UE pentru vara şi iarna următoare (2022), în cazul unor scenarii de perturbare completă din partea furnizorului său principal”, arată Comisia Europeană, potrivit eurodeputatului Eugen Tomac.
În prezent, nivelurile de stocare a gazelor naturale din țările membre depăşesc 55%, iar aprovizionările cu gaze se efectuează, în continuare, într-un ritm constant. „Depozitele de gaze joacă un rol esenţial în asigurarea securităţii aprovizionării, în special pentru a acoperi diferenţele sezoniere în ceea ce priveşte cererea. Cu toate acestea, în 2021, Comisia a constatat că depozitele erau insuficient ocupate, în comparaţie cu anii precedenţi. În contextul invaziei militare a Ucrainei de către Rusia, este din ce în ce mai important ca depozitele să fie completate la un nivel ridicat pentru iarna 2022-2023, pentru a fi pregătite pentru toate situaţiile”, mai menționează Comisia Europeană.
Executivul european a prezentat, pe 19 mai, o propunere privind obligaţia de stocare de 80% a gazelor naturale pentru anul 2022 şi de 90% pentru anii următori.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat, la mijlocul lunii mai, statele din Uniunea Europeană să se pregătească pentru întreruperea completă a gazelor din Rusia. În plus, Ursula von der Leyen a anunțat că, la mijlocul lunii iulie, Comisia Europeană urmează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul Uniunii Europene, pentru a asigura transportul gazelor și acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc.
Potrivit executivului european, la mijlocul lunii iunie, importul de gaze naturale lichefiate din SUA s-a triplat (ajungând la 75%), pe ansamblul în UE, faţă de anul 2021, în timp ce importurile prin conductele de gaze din Rusia au scăzut cu o treime (la 33%).
Laura Groșereanu