S-a decis dublarea ponderii energiei regenerabile în consumul de energie

  • Sursele regenerabile vor trebui să reprezinte 42,5% din consumul de energie al UE până în 2030, scopul fiind de a ajunge la 45%
  • O procedură mai rapidă de aprobare a utilizării surselor regenerabile de energie
  • Noii combustibili din sectorul transporturilor ar trebui să ducă la o reducere cu 14,5% a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de acesta

Parlamentul European a votat marți în favoarea unei intensificări a utilizării energiei din surse regenerabile, în conformitate cu Pactul verde și cu planurile REPowerEU.

Actualizarea Directivei privind energia din surse regenerabile (RED), deja convenită între deputați și Consiliu, prevede o pondere mai mare de energie din surse regenerabile în consumul final al UE. Aceasta a fost stabilită la 42,5% până în 2030. Țările Uniunii ar trebui să depună eforturi pentru a ajunge la o pondere de 45% – se arată într-un comunicat al forului europarlamentar.

Proceduri accelerate pentru autorizații

Legislația va accelera și procedurile de acordare a autorizațiilor pentru noile centrale electrice pe bază de energie din surse regenerabile, cum ar fi panourile solare sau morile eoliene, sau de adaptare a celor existente. Autorităților naționale nu ar trebui să le ia mai mult de 12 luni pentru a aproba instalații noi de energie din surse regenerabile dacă acestea sunt situate în așa-numitele „zone prioritare pentru energia din surse regenerabile”. Pentru restul zonelor, procesul nu trebuie să depășească 24 de luni.

În sectorul transporturilor, utilizarea surselor regenerabile de energie ar trebui să ducă la o reducere cu 14,5% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. În acest sens, se poate introduce o pondere mai mare de biocombustibili avansați și o cotă mai ambițioasă pentru combustibilii din surse regenerabile de origine nebiologică, cum ar fi hidrogenul.

În plus, eurodeputații s-au asigurat că țările Uniunii stabilesc un obiectiv orientativ pentru tehnologiile inovatoare în domeniul energiei din surse regenerabile care să fie de cel puțin 5 % din capacitatea de energie din surse regenerabile nou instalată. Ele trebuie să definească și un cadru obligatoriu pentru proiectele energetice transfrontaliere. Eurodeputații au insistat să se stabilească criterii mai stricte privind utilizarea biomasei pentru a se asigura că Uniunea nu subvenționează practici nesustenabile. Recoltarea biomasei nu ar trebui să afecteze calitatea solului și biodiversitatea.

Legislația a fost adoptată cu 470 voturi pentru, 120 împotrivă și 40 abțineri. Apoi ea trebuie să fie aprobată în mod oficial de Consiliu pentru a intra în vigoare.

Pentru reducerea dependenței energetice a UE

Revizuirea legislativă decurge din pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55” și adaptează legislația existentă privind clima și energia pentru a îndeplini noul obiectiv al Uniunii de reducere cu cel puțin 55 % a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030 (REDIII). Obiectivele propuse au fost mărite și mai mult în cadrul pachetului REpowerEU.

Scopul este de a reduce dependența europeană de importurile de combustibili fosili din Rusia, în urma agresiunii acesteia împotriva Ucrainei. Legea introduce și noi măsuri menite să scurteze procedura de aprobare pentru utilizarea surselor regenerabile de energie.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *