Eurodeputații au cerut, din nou, confiscarea activelor rusești înghețate

Eurodeputații au cerut din nou, ieri seară, într-o dezbatere în plenul PE reunit la Strasbourg, confiscarea activelor rusești înghețate, iar Comisia Europeană s-a declarat deschisă discutării oricăror opțiuni solide legale și financiare pentru a continua presiunea asupra Moscovei, scrie Agerpres.

”Activele suverane imobilizate în UE valorează 210 miliarde de euro și reprezintă cea mai mare acumulare de astfel de bunuri imobilizate din lume. Aceasta este cea mai relevantă și mai fezabilă parte din activele ruse sub sancțiunile noastre pentru scopul dezbaterii de astăzi. În mai 2024, statele membre UE au convenit să pună deoparte profiturile extraordinare generate de activele ruse imobilizate și să le utilizeze apoi în beneficiul Ucrainei. Activele și rezervele Băncii Centrale a Rusiei ar trebui să rămână imobilizate până când Rusia plătește pentru distrugerile pe care le-a provocat Ucrainei. Poziția a fost reafirmată în mod repetat de țările G7 și de UE”, a declarat reprezentantul Comisiei Europene la această dezbatere, Christophe Hansen, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală.

El a explicat care este mecanismul prin care depozitarele centrale de titluri obțin venituri din dobânzile rezultate în urma gestionării acestor active rusești înghețate. ”Aceste profituri extraordinare și neașteptate pot ajunge la 3 miliarde de euro anual după plata taxelor (…). Aceste venituri din dobânzi și profituri nu reprezintă active suverane și nu trebuie puse la dispoziția Băncii Centrale a Rusiei chiar după ce imobilizarea lor se încheie”, a spus Hansen în plenul PE.

Decizia de a realoca dobânzile și profiturile din aceste active a fost luată în cadrul unui mecanism adoptat în 2024, care a permis ”acțiunile necesare de implementare pentru a îndeplini angajamentele luate de Consiliul European și de liderii G7 de furniza Ucraina credite în valoare de aproximativ 45 de miliarde de euro, care vor fi plătite din fluxuri viitoare de venituri extraordinare din activele imobilizate rusești”, a mai spus el, explicând că ”acești bani vor fi folosiți pentru a susține nevoile bugetare, militare și de reconstrucție urgente ale Ucrainei”.

Comisarul european a mai afirmat că executivul UE a mai deblocat în ianuarie 2025 prima tranșă de 3 miliarde de euro din creditul său de macroasistență financiară pentru Ucraina, care va fi plătit din profiturile generate de activele imobilizate în UE ale Băncii Centrale a Rusiei.

Facebook

Comentarii