Eurobarometru: Cetățenii europenii aprobă răspunsul UE la războiul din Ucraina

Majoritatea europenilor consideră că, de la începutul războiului, UE a dat dovadă de solidaritate (79 %), reacția sa fiind caracterizată de unitate (63 %) și rapiditate (58 %), conform sondajului Eurobarometru Flash realizat în statele membre ale UE, publicat astăzi. Sondajul indică un larg consens în rândul cetățenilor europeni în favoarea răspunsului Uniunii la invadarea Ucrainei de către Rusia.

93 % din cei intervievați aprobă acordarea de sprijin umanitar persoanelor afectate de război, iar 88 % dintre europeni sunt de acord cu ideea de a primi în UE persoane care fug din calea războiului. 80 % aprobă sprijinul financiar acordat Ucrainei. 66 % sunt de acord că „Ucraina ar trebui să adere la UE atunci când este pregătită” și 71 % consideră că Ucraina face parte din familia europeană.

Sprijinul pentru sancțiunile impuse Rusiei în urma atacului său militar împotriva Ucrainei este, de asemenea, foarte ridicat. 80 % aprobă sancțiunile economice împotriva Rusiei. 67 % aprobă că UE finanțează achiziționarea și furnizarea de echipamente militare Ucrainei. În plus, 75 % consideră că războiul din Ucraina arată că „avem nevoie de o cooperare militară sporită în cadrul UE”.

Sondajul indică, de asemenea, un sprijin larg pentru acțiunile UE în domeniul energiei pentru eliminarea dependenței de combustibilii fosili ruși.  Totodată, 90 % dintre europeni sunt de acord că ar trebui luate măsuri la nivel european pentru a limita impactul creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor și a întreprinderilor.

Sondajul Eurobarometru Flash a fost realizat în cele 27 de state membre în perioada 13-20 aprilie 2022 și au fost intervievați online 26 066 de cetățeni, conform unui comunicat de presă al Comisiei Europene.

Europolis

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *