Eurobarometru: Cetățenii europeni au încredere în UE și sprijină poziționarea sa de partea Ucrainei

Sondajul Eurobarometru din vara acestui an arată o încredere crescută a cetățenilor în UE și un sprijin ferm pentru răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, o majoritate covârșitoare a cetățenilor UE susțin investițiile în energie regenerabilă și acțiunile de reducere a dependenței UE de sursele de energie rusești.

Sondajul arată că 65% dintre europeni sunt optimiști cu privire la viitorul UE, o creștere de trei puncte procentuale în comparație cu un sondaj similar realizat la începutul acestui an, înainte de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Imaginea pozitivă a UE este acum la 47% (+3%), cel mai ridicat nivel din toamna anului 2009, în timp ce 36% dintre respondenți au opinii neutre și 16% opinii negative despre UE.

În conformitate cu sondajele anterioare, cetățenii își confirmă sprijinul ferm față de răspunsul UE la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Când vine vorba de acțiunile UE, sprijinul umanitar este cel mai aprobat (92%), urmat de primirea în UE a ucrainenilor care fug de război (90%). 78% dintre europeni susțin sancțiunile economice impuse de UE guvernului rus, companiilor și persoanelor fizice.

Energia regenerabilă

O majoritate covârșitoare a cetățenilor UE sunt de acord că Uniunea ar trebui să investească în energii regenerabile (87%), să își reducă dependența de sursele de energie rusești (86%) și că depozitele de gaze în țările UE ar trebui să fie umplută rapid pentru a permite furnizarea neîntreruptă de gaze în timpul perioadei de iarnă (86%).

O neîncredere în economia europeană

Percepția pozitivă asupra situației economiei europene a scăzut cu 5 puncte procentuale de la începutul lui 2022 și este acum la 40%. Majoritatea respondenților (51%) consideră că situația economiei europene este în prezent într-un impas.

În plus, percepția pozitivă asupra situației economiei naționale a scăzut și ea cu 5 puncte procentuale, la 34% de la 64% . Majoritatea respondenților se așteaptă la situația economia națională se va înrăutăți în următoarele 12 luni (53%)

Principalele preocupări ale europenilor

Atât la nivel național, cât și la nivelul UE, inflația și aprovizionarea cu energie au înregistrat creșteri puternice și se situează pe primul și, respectiv, pe locul al doilea. Întrebați despre cele mai importante probleme cu care se confruntă UE în acest moment, peste o treime dintre respondenți menționează „creșterea prețurilor/inflația/costul vieții” și „aprovizionarea cu energie” împreună cu „situația internațională”.

Creșterea prețurilor/inflația/costul vieții sunt, de asemenea, printre principalele preocupări la nivel național pentru mai mult de jumătate din respondenți, urmată de furnizarea de energie și situația economică.

Acest lucru nu este surprinzător, deoarece mai mult de șase din zece respondenți (62%) spun că războiul din Ucraina a avut consecințe grave asupra finanțelor lor personale.

Facebook

Comentarii

94 de răspunsuri

  1. Wow, marvelous blog format! How long have you ever been running a
    blog for? you made blogging glance easy. The overall glance of your
    site is fantastic, let alone the content material! You can see similar here sklep

  2. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips
    on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for
    a while but I never seem to get there! Appreciate it I saw similar here: Najlepszy sklep

  3. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
    I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
    not seeing very good gains. If you know of any please share.
    Thanks! You can read similar art here: Dobry sklep

  4. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
    good gains. If you know of any please share.
    Thank you! You can read similar text here: Auto Approve List

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *