Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, cursul de schimb dintre euro și dolarul american este aproape același, cele două valute fiind la mai puțin de un cent distanță de paritate.
Moneda euro s-a situat în jurul valorii de 1,004 USD luni după-amiază, în scădere cu aproximativ 12% de la începutul anului. Temerile de recesiune pe continent abundă, alimentate fiind de inflația ridicată și de incertitudinea aprovizionării cu energie cauzată de invazia Ucrainei de către Rusia.
Paritatea dintre cele două valute vine în momentul în care Rusia a închis o conductă cheie – Nord Stream 1 – care transporta gaz în Germania pentru a se efectua lucrări de întreținere. În timp ce lucrările de rutină care includ „testarea elementelor mecanice și a sistemelor de automatizare” sunt programate să se încheie pe 21 iulie, oficialii germani se tem că suspendarea gazului rusesc ar putea dura mai mult decât se anticipase din cauza războiului din Ucraina.
Uniunea Europeană, care a primit aproximativ 40% din gazul său prin conductele rusești înainte de război, încearcă de asemenea să-și reducă dependența de petrol și gaze rusești. Această măsură vine la pachet cu o încetinire economică, care a trezit îndoieli cu privire la capacitatea Băncii Centrale Europene de a înăspri în mod adecvat politica de reducere a inflației. BCE a anunțat că va majora ratele dobânzilor luna aceasta pentru prima dată din 2011, deoarece rata inflației din zona euro se situează la 8,6%.
Dolarul, între timp, a fost susținut de aversiunea la risc în creștere în SUA: investitorii fug către biletul verde, ca un fel de refugiu sigur, în timp ce Rezerva Federală se mișcă să majoreze ratele dobânzilor în cel mai rapid ritm din 1994 pentru a reduce inflația aprinsă.
Banca centrală a SUA crește ratele mult mai agresiv decât Banca Centrală Europeană, chestiune ce a contribuit, de asemenea, la creșterea dolarului. Cu toate că există temeri de recesiune și în SUA, experții cred că șansele unei recesiuni economice în Europa sunt și mai mari.
Kopornyai-Toth Anamaria