Euro atinge un nou minim al ultimilor 20 de ani, după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze naturale

Euro a coborât sub 0,99 dolari, un nou minim al ultimilor 20 de ani, după ce oprirea livrărilor de gaze naturale pe conducta principală a Rusiei către Europa a sporit temerile legate de o criză energetică tot mai gravă în întreaga regiune.

În ultimele luni, euro a fost din ce în ce mai mult corelat cu prețul gazelor naturale, primul scăzând atunci când prețurile la această sursă de energie au crescut. Europa se străduiește să se debaraseze de livrările rusești și să își constituie rezerve înainte de lunile reci de iarnă, însă investitorii consideră că impactul asupra economiei sale va fi uriaș.

Euro a atins un nou nivel minim

Rusia a renunțat la termenul limită de sâmbătă pentru reluarea fluxurilor pe conducta Nord Stream, invocând o scurgere de ulei la o turbină. Acest lucru a coincis cu anunțul miniștrilor de finanțe din Grupul celor Șapte de a stabili un plafon de preț pentru petrolul rusesc.

Euro a alunecat la 0,9876 dolari în primele ore ale tranzacțiilor europene de luni, cel mai scăzut nivel din 2002, în timp ce lira sterlină – economia britanică fiind de asemenea vulnerabilă la creșterea prețului la gaze – a scăzut cu jumătate de procent la un nou minim al ultimilor doi ani și jumătate, de 1,1444 dolari.

„Fluxurile de gaze au fost reduse chiar mai mult decât se așteptau și am văzut deja dovezi ale distrugerii cererii care apasă asupra activității. Ne așteptăm acum ca euro să scadă în continuare sub paritate (0,97 dolari) și să rămână în jurul acestui nivel în următoarele șase luni”, a declarat Michael Cahill, strateg la Goldman Sachs.

În ceea ce reprezintă o săptămână uriașă pentru euro, investitorii se pregătesc, de asemenea, pentru ședința Băncii Centrale Europene (BCE) de joi, iar piețele au evaluat la aproape 80% șansele unei creșteri super-încărcate a dobânzii de 75 de puncte de bază (pb). Oficialii BCE vor dori să vadă cum se stabilizează euro, care a pierdut 20% din valoarea sa în ultimele trei luni. Acest lucru va contribui la dorința de a încerca să domolească inflația prin înăsprirea politicii.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *