Estul Ucrainei în întuneric. Kievul acuză Rusia

Regiunea de est a Ucrainei a suferit o „pană totală de curent”, la o zi după ce un contraatac al trupelor de la Kiev a forțat armata rusă să se retragă masiv din regiunea Harkov. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză Moscova că a vizat în mod deliberat infrastructura civilă.

Oficialii ucraineni au declarat că instalațiile de apă și o centrală termică din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au fost atacate în mod deliberat, provocând pene de curent și întreruperi în alimentarea cu apă.

Ucraina a suferit o pană severă de curent

„Nu există instalații militare, scopul este de a priva oamenii de lumină și căldură”, a scris Zelenski pe Twitter duminică târziu, descriindu-i pe ruși drept „teroriști”.

Până la nouă milioane de persoane din regiune, inclusiv în teritoriul controlat de Rusia, ar putea fi afectate. „Nu există electricitate sau alimentare cu apă în mai multe așezări. Serviciile de urgență lucrează pentru a controla incendiile în locurile care au fost lovite”, a declarat Oleg Synegubov, guvernatorul regiunii Harkov, într-o declarație pe rețelele de socializare.

Rapoarte similare au venit în cursul serii din regiunile Sumy, Dnipropetrovsk, Poltava, Zaporizhzhia și Odesa. Hoda Abdel Hamid de la Al Jazeera, care transmite de la Harkov, a declarat că există „întreruperi de energie electrică în cinci regiuni din nord-estul și estul țării. Ceea ce auzim de la oficiali este că rușii au lovit infrastructura critică; nu ne spun ce și unde, dar acest oraș este în beznă totală.

„Eram pe străzi când a avut loc [pana de curent] și, în timp ce ne întorceam spre locația noastră, totul era complet întunecat; nu era nicio lumină aprinsă. A fost o scenă destul de sinistră”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *