Estonia va elimina toate monumentele din epoca sovietică

Guvernul Estoniei a anunțat că va elimina monumentele din epoca sovietică din spațiile publice din întreaga țară.

Premierul Kaja Kallas a declarat că decizia a fost luată din cauza riscului unei posibile dezordini publice ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

„Ca simboluri ale represiunilor și ocupației sovietice, acestea au devenit o sursă de tensiuni sociale tot mai mari”, a scris Kallas pe Twitter.

„În aceste momente, trebuie să menținem riscul unei dezordini publice la un nivel cât mai scăzut”, a adăugat ea.

Țara baltică a anunțat inițial că va elimina monumentele din epoca sovietică doar dintr-un oraș de graniță din estul țării.

Monumentul în cauză este o replică a unui tanc sovietic T-34 care comemorează soldații sovietici care au murit eliberând Estonia de Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit radiodifuzorului estonian ERR, tancul va fi dus acum la Muzeul Estonian de Război din Viimsi, la nord de capitala, Tallinn.

Ministrul de Interne, Lauri Laanemets, a confirmat că operațiunea de dezmembrare și transfer „se va desfășura într-o manieră demnă”.

„De exemplu, florile și lumânările așezate la monumente vor fi duse într-un cimitir, nu aruncate”, a spus el marți, potrivit serviciului de știri Baltic.

Kallas a mai spus că mormântul comun al victimelor celui de-al Doilea Război Mondial din orașul de graniță va primi acum un reper neutru și va rămâne un loc demn pentru comemorare.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *