Estonia: Noul guvern condus de Kaja Kallas şi-a preluat atribuţiile

Noul guvern estonian condus de Kaja Kallas a depus luni jurământul în faţa Parlamentului, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

Kallas, care a fost prim-ministru al Estoniei din 2021, va continua să-şi exercite funcţia după victoria partidului său, Partidul Reformei, la alegerile parlamentare din martie. Acesta a intrat într-o coaliţie cu partidul liberal Eesti 200 şi cu social-democraţii.

Cele trei partide s-au angajat să investească în securitatea energetică, să introducă reforme ecologice şi să modernizeze politica fiscală în această ţară baltică de 1,3 milioane de locuitori, care este membră a UE şi a NATO.

Noua coaliţie intenţionează să menţină obiectivul de creştere a cheltuielilor pentru apărare la cel puţin 3% din PIB.

Estonia, care se învecinează cu Rusia, se numără printre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei, solicitând mai mult ajutor pentru a sprijini Kievul să se apere împotriva Moscovei.

Pe de altă parte, rivalul electoral al Partidului Reformei, EKRE, a făcut campanie împotriva unor noi livrări de arme către Ucraina.

EKRE s-a clasat pe locul al doilea, cu 16% din voturi, în timp ce Partidul Reformei al premierului Kaja Kallas a obţinut aproape 32% din voturi.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *