Estonia: Kaja Kallas susține ideea numirii unui comisar pentru apărare

Şefa guvernului eston, Kaja Kallas, susţine ideea numirii unui comisar european pentru industria de apărare, informează Agerpres. Premierul Estoniei a declarat, într-un interviu pentru Reuters, că este nevoie urgentă de dezvoltarea industriei de apărare a Europei. În acest context, un astfel de post de comisar pentru apărare care să se ocupe de acest sector ar avea sens, a explicat aceasta.

„Dacă ideea este despre industria de apărare şi dezvoltarea ei, atunci avem o nevoie urgentă şi am putea avea atunci şi un lider care să se ocupe doar de aceste probleme”, a spus Kaja Kallas la Bruxelles, la sosirea pentru summitul UE.

Șefa guvernului eston a spus, însă, că, în ciuda creării acestui post, va fi păstrată o diferență între NATO și UE. „Nu vrem să estompăm graniţele dintre NATO şi Uniunea Europeană”, a atras atenția ea. Kaja Kallas a explicat că NATO va acționa pe linie de decizie, în cazul unei crize militare, în timp ce UE va avea „un cuvânt de spus” în ceea ce privește industria de apărare.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a provocat o dezbatere după ce s-a angajat să creeze un post de comisar pentru apărare dacă va obţine un al doilea mandat la sfârşitul acestui an.

Unii politicieni şi diplomaţi salută ideea Ursulei von der Leyen drept un semnal că Europa devine mai implicată în ceea ce priveşte apărarea. Ar fi schimbare majoră pentru UE, care s-a concentrat, de la înființarea sa în anii 1950 și până acum, numai pe chestiuni economice.

Alţii susţin că politica de apărare ţine de ţările membre, iar propunerea ei duce la apariţia riscului unei dublări periculoase cu NATO.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *