Erdogan, după arderea Coranului la Stockholm: Suedia nu are sprijinul Turciei pentru aderarea la NATO

Luni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Suedia nu va mai beneficia de sprijinul Turciei pentru aderarea la NATO, după ce un exemplar al Coranului a fost ars în timpul unui protest de la Stockholm.

Reacțiile dure din partea Ankarei au venit după ce, sâmbăta trecută, politicianul suedez de extremă dreaptă Rasmus Paludan a ars un exemplar din Coranul în cadrul unui protest organizat în fața ambasadei Turciei de la Stockholm.

Erdogan a făcut aceste declarații în cadrul unui discurs după o reuniune a cabinetului turc: „Cei care permit o astfel de blasfemie în fața ambasadei noastre nu mai pot beneficia de sprijinul nostru pentru apartenența lor la NATO”.

„Dacă iubiți atât de mult membrii organizațiilor teroriste și dușmanii islamului, încât îi protejați, atunci vă sfătuim să căutați sprijinul lor pentru securitatea țărilor voastre”, a adăugat acesta.

Guvernul suedez a condamnat acțiunea extremistă, însă a invocat libertatea de exprimare care guvernează țara. „Libertatea de exprimare este o parte fundamentală a democrației”, a scris prim-ministrul Ulf Kristersson pe Twitter, „Dar ceea ce este legal nu este neapărat adecvat. Arderea cărților care sunt sfinte pentru mulți este un act profund lipsit de respect”, a adăugat premierul suedez.

Duminică, zeci de turci au protestat în fața consulatului suedez din Istanbul, unde au ars, la rândul lor, un drapel suedez.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *