Luni, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a afirmat că unul dintre principalele motive pentru care Rusia se opune reluării acordului cu cereale de la Marea Neagră este faptul că o proporţie semnificativă, de 44%, din cantitatea totală de cereale şi produse derivate ucrainene exportate prin acest acord ajunge în ţările membre ale Uniunii Europene.
Potrivit datelor furnizate de Comitetul comun de implementare al acordului, în perioada august 2022 – iulie 2023, cele mai mari cantităţi de cereale ucrainene au fost livrate către China, cu aproximativ 8 milioane de tone, Spania, cu 6 milioane de tone, şi Turcia, cu 3,2 milioane de tone. Aceste ţări au reprezentat peste o treime din totalul cantităţilor transportate din Ucraina către 45 de ţări, prin intermediul acordului.
Principalele categorii de cereale exportate au fost porumbul, cu 51% din total, făina, cu 27%, seminţele de floarea soarelui, cu 6%, şi uleiul de floarea soarelui, cu 5%. Restul cantităţii a constat în alte categorii de cereale şi produse cerealiere.
În ceea ce priveşte ţările de destinaţie, cele mai importante includ China, Spania, Turcia, Italia, Olanda, Egipt, Bangladesh, Israel, Tunisia şi Portugalia. Totuşi, doar patru dintre acestea sunt state membre ale Uniunii Europene.
Cu toate acestea, Erdoğan a subliniat că Rusia nu este de acord cu reluarea acordului în formă actuală, având în vedere că aproape jumătate din cerealele ucrainene exportate ajung în țările membre ale Uniunii Europene. Președintele Turciei a adăugat că, pe lângă acest motiv, China și Turcia se numără printre principalii importatori de cereale ucrainene, ocupând locurile doi și trei în topul importatorilor.
Prin intermediul acordului, 11,2 milioane de tone de cereale au ajuns în China și Turcia, ceea ce reprezintă peste o treime din cantitatea totală transportată din trei porturi ucrainene către 45 de țări.
Printre primele zece țări de destinație ale cerealelor ucrainene, doar patru sunt membre ale Uniunii Europene, alături de Spania, incluzând Italia, Olanda și Portugalia. În total, cele patru țări europene au primit mai puțin de 11 milioane de tone metrice de cereale, în timp ce China și Turcia au însumat cantități semnificative.
De asemenea, reprezentanții Comitetului au subliniat că direcția inițială de export nu exclude ulterior transporturile către alte țări, fără să existe vreo prevedere sau obligație în acest sens.
În cadrul aceleiași întâlniri, Vladimir Putin a dat vina pe Occident pentru eșecul acordului și a susținut că cerealele ucrainene ajung mai degrabă în Uniunea Europeană decât în țările sărace și în curs de dezvoltare, în ciuda inițiativei de a ajuta aceste țări.