Erdogan riscă să piardă puterea?

Șase milioane de alegători turci, care votează pentru prima dată, vor decide soarta președintelui Tayyip Erdogan, ajuns în pragul celui de-al treilea deceniu de guvernare.

Tayyip Erdogan riscă să piardă alegerile

La mai puțin de 12 luni de la probabil cele mai importante alegeri din istoria modernă a țării, o mare majoritate a tinerilor turci spun că doresc o schimbare, dar rămân oarecum sceptici că opoziția poate îmbunătăți în mod corespunzător situația locurilor de muncă, a școlilor și a libertăților precum libertatea de exprimare. Cu o pondere de aproximativ 12% din totalul votanților la alegerile prezidențiale și parlamentare stabilite pentru iunie 2023, tinerii vor fi decisivi în ceea ce se anunță a fi o cursă foarte strânsă pentru Erdogan și partidul său de guvernământ, AK Party, potrivit sondajelor.

Interviurile cu aproape o duzină de turci cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani, din zona metropolitană a Istanbulului până în centrul Anatoliei, arată că justiția, imigrația, locurile de muncă bazate pe merit și politicile economice transparente sunt pe primul loc.

„Nu sunt complet împăcată cu decizia mea, dar cred că voi alege ce e mai bun din ce e mai rău (și voi susține opoziția)”, a declarat Damla, 19 ani, o studentă la istorie din Istanbul, care a refuzat să își dea numele de familie.

Turbulențele economice și inflația în creștere au dus la creșterea costurilor de trai, chiar dacă locuiește cu familia, iar ea nu mai iese atât de des cu prietenii. „Simt că nu trăiesc, ci doar încerc să supraviețuiesc”, a spus Damla. „Dacă Partidul AK pierde aceste alegeri, noul guvern ar trebui să simtă în continuare presiunea oamenilor asupra lor.”

Sondajele sunt schimbătoare, dar sugerează că Erdogan ar pierde la limită, iar Partidul său AK (AKP) ar renunța la controlul asupra parlamentului. Cu toate acestea, o coaliție informală a opoziției nu a anunțat un candidat prezidențial, ceea ce îi lasă pe unii alegători tineri neîncrezători, iar autoritarul Erdogan are o serie lungă de victorii de când a preluat conducerea în 2003.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii