Erdogan: Diplomație cu profit electoral?

O serie de reușite diplomatice, încununate de acordul de reluare a exporturilor de cereale din Ucraina, îi oferă președintelui Tayyip Erdogan o gură de oxigen, în fața problemelor economice ale Turciei și în perspectiva alegerilor de anul viitor.

În timp ce se pregătește pentru ceea ce se anunță a fi cea mai mare provocare electorală din cei aproape 20 de ani de guvernare, președintele turc încearcă să-și pună în valoare realizările sale pe scena extern. Progresele la nivel internațional contrastează cu o imagine economică sumbră la nivel național, cu o inflație care a crescut vertiginos la 79% și cu o liră care se află aproape de minimele record atinse în timpul celei mai recente crize monetare din decembrie.

„Turcia trece prin cea mai puternică perioadă din punct de vedere politic, militar și diplomatic”, a declarat Erdogan, în fața unei mulțimi de mii de oameni, în nord-vestul Turciei, la sfârșitul săptămânii, la o zi după ce a purtat discuții în Rusia cu președintele Vladimir Putin.

Opozanții acuză politicile economice neortodoxe ale lui Erdogan, inclusiv o serie de reduceri ale ratei dobânzii în ciuda inflației ridicate și demiterea a trei guvernatori ai băncii centrale începând cu 2019. Turcia înregistrează deficite mari de cont curent și depinde de finanțarea externă pentru a susține economia.

Erdogan a declarat că roadele politicilor economice ale guvernului – prioritizarea exporturilor, a producției și a investițiilor – vor deveni mai clare în primul trimestru al anului 2023.

Între timp, oficialii guvernamentali și membrii de rang înalt ai partidului său de guvernământ, îl prezintă ca pe un om de stat care se confruntă cu rivali electorali care nu sunt nici pe departe pe măsura recunoașterii sale internaționale.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *