Erdogan: „Nu vom recunoaște niciodată anexarea ilegală a Crimeei”

Ankara sprijină integritatea teritorială a Ucrainei și respinge anexarea ilegală a Crimeei, a subliniat președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Asigurarea siguranței și bunăstării tătarilor din Crimeea se află printre prioritățile Turciei.

„Întoarcerea Crimeei în Ucraina, din care este o parte inseparabilă, este în esență o cerință a dreptului internațional”, a spus Erdogan într-un mesaj video adresat celui de-al doilea Summit al Platformei Crimeei.

Platforma Crimeea este un mecanism internațional de coordonare al Ucrainei ce are scopul de a atrage mai multă atenție globală asupra anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014.

Erdogan a spus că Ankara va continua să sprijine Platforma Crimeei care a fost înființată pentru a rezolva problema Crimeei prin mijloace pașnice.

„Turcia nu recunoaște anexarea Crimeei și a afirmat deschis încă din prima zi că acest pas este ilegitim și ilegal. Aceasta este o poziție de principiu care are nu numai baze legale, ci și morale”, a spus el.

Președintele a adăugat că protejarea integrității teritoriale, a suveranității și a unității politice a Ucrainei este „esențială” nu numai pentru securitatea și stabilitatea regională, ci și globală.

„Asigurarea siguranței și bunăstării compatrioților noștri tătari din Crimeea este, de asemenea, printre prioritățile Turciei”, a spus el.

Erdogan și-a reiterat așteptările pentru eliberarea lui Nariman Dzhelyal, vicepreședintele tătarilor din Crimeea Mejlis, și a cel puțin alți 45 de tătari din Crimeea care au fost reținuți de Rusia în 2021.

„Tătarii din Crimeea, care au suferit mari dureri de-a lungul istoriei, luptă pentru o viață pașnică în patria lor. Türkiye va continua să sprijine guvernul ucrainean și tătarii din Crimeea în acest proces”, a adăugat el.

Erdogan a spus că Turcia își va continua de asemenea rolul de mediator între Rusia și Ucraina pentru a asigura pacea în regiune.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *