Erdogan nu renunță la restricțiile de export către Israel

Reacția lui Erdogan vine și după ce, chiar în partidul său, islamist, a fost criticat că nu adoptă o poziție mai fermă împotriva Israelului. Acest lucru este considerat drept unul dintre motivele pentru care AKP a pierdut alegerile în martie.  

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a transmis, astăzi, Israelului că nu are de gând să renunțe la restricţiile Turciei asupra exporturilor anumitor produse, atâta timp cât țara nu va facilita ajutoarele către Gaza.

„Măsurile noastre vor continua până când ajutorul va ajunge neîntrerupt în Gaza”, a declarat Erdogan, la un eveniment organizat de formaţiunea sa politică, AKP (islamistă), în provincia Bursa, scrie Agerpres.

În plus, preşedintele turc şi-a exprimat nemulţumirea faţă de aceia – în special islamişti – care protestează împotriva politicii guvernului său faţă de Israel, considerând că Ankara ar fi trebuit să adopte o poziţie mai fermă. „Ne preocupă îndeplinirea datoriilor noastre de fraternitate cu Palestina”, a reacționat, astăzi, Erdogan.

Criticile cercurilor islamiste cu privire la politica Turciei faţă de Israel sunt menţionate ca un factor în înfrângerea AKP la alegerile locale din 31 martie, prima pentru partidul lui Erdogan de când a ajuns la putere în 2002.

În acest context mai larg, Erdogan a decis, marți, să restricționeze exporturile către Israel.

În total, sunt 54 de grupuri de produse care au primit restricție de export în Israel. Este vorba inclusiv de cele din oţel, fier şi aluminiu, şi „va rămâne în vigoare până când Israelul va declara o încetare imediată a focului şi va permite accesul continuu al ajutoarelor umanitare în Gaza”, a comunicat Ministerul Comerţului de la Ankara.

Reacția Turciei vine după ce autorităţile israeliene au împiedicat Ankara să lanseze ajutor umanitar din aer către Gaza.

Israelul şi Turcia şi-au retras ambasadorii în octombrie anul trecut, după o serie de declaraţii controversate făcute de Erdogan la adresa Israelului ca urmare a izbucnirii războiului din Gaza, dar comerţul a continuat neîntrerupt până acum şi chiar era în creştere.

Potrivit datelor Asociaţiei Exportatorilor Turci, Israel a fost, în 2022, al zecelea partener economic al Turciei, importând mărfuri de 7 miliarde de dolari, în special în sectoarele metalelor şi electronicelor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *