Erdogan negociază un culoar terestru cu Azerbaidjanul

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, se întâlnește, astăzi, cu președintele azer, Ilham Aliev, în enclava azeră Nahicevan – situată între Armenia, Iran şi Turcia.

Discuţiile survin în contextul recentelor tensiuni din jurul regiunii separatiste Nagorno-Karabah.

În iunie, cele două țări au anunțat că vor să-şi intensifice efortul de a deschide un culoar terestru – coridorul Zangezur – care asigură o legătură între Turcia şi teritoriul Azerbaidjanului, un proiect vechi şi complex.

Proiectul presupune, însă, și o înţelegere cu Armenia, întrucât respectivul coridor ar urma să treacă prin teritoriul armenesc.

Această întâlnire intervine în contextul în care armata azeră a lansat marţea trecută un atac asupra regiunii separatiste azere, Nagorno Karabah, cu populaţie majoritar armeană, teatrul unui război violent în 2020 care a permis Azerbaidjanului să recucerească porţiuni mari de teritoriu.

Preşedintele turc şi-a exprimat în mai multe rânduri, săptămâna trecută, susţinerea faţă de armata azeră.

Unii experţi estimează că Baku ar putea să încerce să se folosească avantajul obținut după operațiunea militară de săptămâna trecută şi să lanseze operaţiuni în sudul Armeniei, cu scopul de a crea o continuitate teritorială cu enclava Nahcivan.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *