Erdogan mediază prelungirea acordului pentru exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că va îndemna Rusia să prelungească acordul asupra exportului cu cereale pe Marea Neagră cu încă cel puțin trei luni. Acordul urmează să expire pe 17 iulie. Erdogan a anunțat că președintele rus Vladimir Putin urmează să efectueze o vizită oficială în Turcia în luna august.

Erdogan a făcut anunțul în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy. Acordul permite exportul în siguranță de cereale din porturile ucrainene prin Marea Neagră, în ciuda războiului în curs.

Vizita lui Zelensky în Turcia a făcut parte din turul său prin mai multe țări membre NATO, unde și-a propus să militeze pentru garanții către acordarea statutului de membru al Ucrainei în alianță. La rândul său, Erdogan și-a exprimat convingerea că Ucraina merită aderarea la NATO.

Liderii au discutat și despre schimburile de prizonieri, Zelenskyi subliniind importanța returnării tuturor prizonierilor, inclusiv a copiilor deportați în Rusia și a tătarilor din Crimeea. Erdogan a menționat că problema ar putea fi abordată în conversațiile sale cu Putin înainte de vizita programată.

Kremlinul și-a exprimat aprecierea pentru eforturile de mediere ale lui Erdogan în soluționarea conflictului ucrainean și și-a exprimat deschiderea față de viitoarele întâlniri dintre Putin și liderul turc. În schimb, Rusia a amenințat că va respinge orice prelungire ulterioară a acordului cu cereale din cauza nemulțumirii cu punerea sa în aplicare.

Facebook

Comentarii

74 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *