Erdogan erős figyelmeztetést ad az EU-nak és reagál az EJEB döntésre

Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan vasárnap erőteljes figyelmeztetést adott mind a „terroristáknak”, mind az Európai Uniónak (EU), amely szerinte „40 év óta várakoztatja Törökországot”. Az említett figyelmeztetés egy Ankara-i öngyilkos merénylet és a Törökországot egy olyan ügy miatt elítélő Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) döntése után hangzott el.

Erdogan államfő kijelentette: „Törökország már nem vár semmit az Európai Uniótól, amely 40 év óta az ajtaján kívül tart bennünket”, hangsúlyozva, hogy nem fogja tolerálni az EU által új követelmények vagy feltételek felállítását Törökország uniós csatlakozási folyamatában, amely jelenleg is elakadt. Erdogan figyelmeztetett, hogy az Európai Unió elveszítheti a jogát ahhoz, hogy politikai, társadalmi, gazdasági vagy katonai elvárásokat fejezzen ki Törökország felé, ha nem hagy fel azokkal a gyakorlatokkal, amelyeket igazságtalannak tart, például a vízumok kivetésével.

Azonban Erdogan hozzátette, hogy ha az EU be kívánja fejezni Törökország uniós csatlakozási folyamatát, az az ő döntésük lesz. Erdogan heves dühkitörése valószínűleg az EJEB friss döntésére reagált, amelyben Törökországot elítélték egy olyan ügyben, amely a titkosított üzenetküldő alkalmazás, a ByLock használatával volt kapcsolatos, amit a török kormány az 2016-os sikertelen államcsíny kísérlet elkövetőinek előnyös kommunikációs eszközként tartott számon.

Erdogan hozzátette: „A terrorista szervezet tagjai és híveik, akik e döntésre támaszkodva várnak reménykedően, hiába várakoznak! Ez a döntés semmi könnyebbséget nem fog nekik hozni a FETO hálózat hűtlen tagjainak.” Erdogan azzal is fenyegetett, hogy Törökország nem fog visszalépni a „hűtlenek” elleni harcban, és nem engedi meg a múltba való visszatérést.

Erdogan figyelmeztetése röviddel egy Ankara-i rendőrségi és belügyminisztériumi székház elleni öngyilkos merénylet után hangzott el, amely ugyanabban az épületben történt. A hatóságok szerint a két támadó meghalt, az egyikük felrobbantotta magát, míg a másikat a rendőrség lőtte le. A merénylet következtében két rendőr sebesült meg.

Facebook

Comentarii

173 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *