Parchetul European – o nouă anchetă la Iași: Fraudă cu fonduri UE

Filiala Parchetului European (EPPO) din Iași a inițiat acțiuni penale împotriva a trei persoane fizice și cinci companii într-un caz de fraudă „agravată” cu fonduri UE și de spălare de bani, într-un proiect informatic.

Ancheta EPPO a relevat că beneficiarul proiectului, care a solicitat fonduri UE nerambursabile în valoare de până la 2 milioane EUR pentru proiectul IT „Innovative Platform for Rapid and Secure Financial Transactions – PIST”, a folosit documente falsificate pentru bunuri și servicii care nu au fost niciodată achiziționate sau livrate, obținând astfel ilegal 1 milion de euro din bugetul UE.

Într-un comunicat oficial, EPPO a detaliat că fondurile au fost spălate prin intermediul unor scheme financiare complexe, folosind companii-fantomă înregistrate în Bulgaria și Spania, și conturi bancare în Belgia și Lituania. Procedura a implicat și transferuri de fonduri către cetățeni din Moldova și Italia pentru a împiedica detectarea infracțiunilor.

În urma anchetei, doi dintre suspecți au fost reținuți și plasați în arest preventiv, iar alte trei persoane și-au recunoscut deja vinovăția în fața autorităților. EPPO a confiscat trei apartamente și două terenuri în valoare totală de aproximativ 500.000 de euro, în vederea recuperării prejudiciului.

Potrivit legislației românești, frauda agravată cu subvenții este pedepsită cu închisoare până la zece ani și jumătate, în timp ce spălarea de bani poate atrage o pedeapsă de până la zece ani de închisoare. De asemenea, cele cinci companii implicate riscă amenzi de până la 420.000 euro, la care se pot adăuga sancțiuni suplimentare.

EPPO, parchetul independent al Uniunii Europene, este responsabil de investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează interesele financiare ale UE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *