Macron, ținta criticilor: „Un dezastru de politică externă pentru Europa”

Policieni din întreaga lume, reticenți față de China, au criticat „remarcile nepotrivite” ale președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la Taiwan, făcute într-un interviu acordat POLITICO.

Comentariile lui Macron „nu numai că nu țin cont de locul vital al Taiwanului în economia globală, dar subminează angajamentul de decenii al comunității internaționale de a menține pacea în Strâmtoarea Taiwan. Ar trebui subliniat faptul că afirmațiile președintelui sunt grav în dezacord cu viziunea din parlamentele europene și nu numai”, a comunicat luni Alianța Interparlamentară pentru China (IPAC).

Declarația observă că remarcile lui Macron sunt inoportune, pe fondul exercițiilor militare în curs ale armatei chineze în Strâmtoarea Taiwan.

Replica vine după ce președintele francez a sugerat că Europa nu ar trebui să se lase antrenată într-o confruntare SUA-China în legătură cu Taiwan.

Macron a declarat că „marele risc” cu care se confruntă Europa este să „se lase prinsă în crize care nu sunt ale noastre, ceea ce o împiedică să-și construiască autonomia strategică”.

Comentariile președintelui francez au declanșat o avalanșă de reacții pe ambele maluri ale Atlanticului.

Mike Gallagher, președintele republican al Comitetului special al Camerei Reprezentanților din SUA pentru Partidul Comunist Chinez, le-a calificat drept „jenante” și „rușinoase”, în timp ce Norbert Röttgen, deputat creștin-democrat german și fost președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului, a scris pe Twitter că Macron a „reușit să transforme călătoria sa în China într-o lovitură de PR pentru președintele chinez Xi Jinping și un dezastru de politică externă pentru Europa”.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *