Președintele francez Emmanuel Macron urmează să viziteze Benin pentru a se întâlni cu omologul său, Patrice Talon, după vizita de marți în Camerun, unde s-a întâlnit cu președintele Paul Biya. În timpul vizitei de miercuri a lui Macron, aceștia vor discuta despre preocupările legate de securitate și cultură.
În nordul Beninului au avut loc atacuri tot mai dese din partea grupurilor rebele de luni de zile, iar autoritățile au declarat că au înregistrat aproape 20 de atacuri ale grupurilor rebele de la sfârșitul anului 2021. Parisul a monitorizat îndeaproape situația și va avea discuții despre un posibil sprijin. Macron și Talon vor vizita, de asemenea, o expoziție dedicată comorilor regale de la Abomey, restituite de Franța în noiembrie anul trecut.
Emmanuel Macron poartă discuții cu oficialii din Africa
Aceasta face parte dintr-un tezaur de 26 de artefacte care au fost furate de către oficialii francezi din Benin în urmă cu 130 de ani, în timpul epocii coloniale, îndeplinind astfel o promisiune făcută de Macron de a restaura o parte pierdută a patrimoniului african. În timpul vizitei de marți în capitala Yaounde, el a declarat că arhivele privind dominația colonială franceză în Camerun vor fi deschise „în întregime” și le-a cerut istoricilor să facă lumină asupra „momentelor dureroase” ale perioadei și să stabilească „responsabilități”.
Macron se află în prezent într-o călătorie în trei țări africane, în speranța de a reseta relațiile Franței cu continentul, unde multe națiuni sunt foste colonii franceze, iar sentimentele anti-franceze sunt în creștere. El își va încheia călătoria în Africa joi, în Guineea-Bissau.
Franța și-a pierdut sfera de influență pe continent, în special în Africa Centrală și de Vest francofonă, după cum o demonstrează decizia recentă a două foste colonii, Gabon și Togo, de a se alătura Commonwealth-ului, clubul Marii Britanii, format în principal din foste colonii. În Ciad și Senegal, în timpul recentelor proteste antiguvernamentale, mai multe întreprinderi franceze au fost vizate, demonstrând astfel furia împotriva fostei puteri coloniale.
Autor: Anca Stratulat