Macron caută uraniu în Asia Centrală

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a plecat miercuri într-o vizită oficială în Kazakhstan și Uzbekistan, având ca obiectiv asigurarea aprovizionării cu uraniu pentru centralele nucleare din țara sa.

Scopul acestei vizite diplomatice în cele două țări este de a extinde influența Franței într-o zonă care are legături strânse cu Rusia și care se apropie tot mai mult de China, conform unui oficial al Elysée.

Kazakhstan și Uzbekistan reprezintă primul și, respectiv, al treilea cel mai mare furnizor de uraniu pentru Franța, esențial pentru funcționarea centralelor nucleare franceze.

În urma juntei militare care a preluat puterea în Niger, care furnizează 15% din necesarul de uraniu al Franței, și a incertitudinii privind importurile din Rusia după invazia în Ucraina, Macron caută să-și diversifice sursele de aprovizionare.

Expertul Phuc-Vinh Nguyen de la think-tank-ul Jacques Delors Institute din Paris a menționat că această vizită are rolul de a anticipa potențialele penurii în aprovizionarea cu uraniu, având în vedere situația din Niger și posibile sancțiuni din partea Uniunii Europene.

Vizita include semnarea de noi contracte și parteneriate de afaceri, în special în sectorul energetic. Compania nucleară franceză Orano și EDF sunt printre actorii principali implicați în această inițiativă.

Vizita lui Macron are loc într-un context de competiție între UE și China pentru influența în regiune, prin intermediul programelor de investiții în infrastructură. Kazakhstan și Uzbekistan beneficiază de investiții chineze în cadrul Inițiativei Centuri și Drumului a Beijingului, iar UE încearcă să contracareze această mișcare prin inițiativa sa „Global Gateway”.

Facebook

Comentarii

70 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *