Macron amenință să saboteze acordul comercial UE-Mercosur

Președintele francez Emmanuel Macron amenință că va bloca acordul comercial dintre UE și grupul Mercosur din America Latină. Într-un mesaj expediat președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Macron și-a exprimat temerile legate de impactul asupra agriculturii franceze după semnarea acestui acord, care ar aduce o avalanșă de carne de vită din Brazilia și Argentina.

Acordul, menit să creeze o zonă de liber schimb pentru aproape 800 de milioane de oameni, a devenit punctul central al unui conflict în creștere între liderul francez și fermierii nemulțumiți. Macron se confruntă cu o revoltă în rândul agricultorilor care protestează împotriva scăderii veniturilor și a potențialelor consecințe negative ale acordului.

„Avem nevoie de claritate cu privire la Mercosur, solicităm ca acordul să nu fie semnat în forma sa actuală”, a declarat Macron într-o vizită în Suedia marți, atrăgând atenția asupra problemei și în public.

În cadrul unui summit al liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles, Macron intenționează să discute direct cu von der Leyen despre aceste preocupări, transformând această amenințare într-o problemă sensibilă și pentru șefa Comisiei Europene. Cu toate acestea, Macron deține un as în mâneca sa – sprijinul său este crucial pentru un posibil al doilea mandat al lui von der Leyen.

În timp ce țările din Mercosur susțin că negocierile continuă, Macron a făcut apel la susținerea fermierilor francezi, care au protestat în această săptămână și au blocat drumurile din apropierea Parisului. În cadrul summit-ului UE, Macron își propune să convingă liderii să relaxeze obligațiile agricole și să respingă negocierile de liber schimb cu țările sud-americane.

Revolta fermierilor s-a răspândit rapid în diverse țări europene, iar această criză adaugă tensiuni suplimentare în contextul în care von der Leyen își negociază al doilea mandat.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *