Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită „abia pot crește producția de petrol”, susține Macron

Doi dintre principalii producători de petrol din OPEC, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, abia pot crește producția de petrol, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron, care a spus că a fost informat de președintele Emiratelor Arabe Unite.

Arabia Saudită a ajuns la capacitatea maximă de a produce petrol

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost percepute ca fiind singurele două țări din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu capacitate de rezervă pentru a crește livrările globale care ar putea reduce prețurile. „Am avut o convorbire cu MbZ„, a fost auzit Macron spunându-i președintelui american Joe Biden în marja summitului G7, folosind prescurtări pentru liderul EAU, șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan. „El mi-a spus două lucruri. Sunt la un maxim, maxim (n.r. de capacitate de producție). Asta este ceea ce susține el”.

„Și apoi a spus că saudiții pot crește cu 150 de mii de barili pe zi. Poate un pic mai mult, dar nu au capacități uriașe înainte de șase luni.”, i-ar mai fi spus Macron lui Biden.

O declarație a principalului oficial energetic din Emiratele Arabe Unite a declarat, luni târziu, că țara sa produce cota OPEC+ care i-a fost atribuită, de 3,168 milioane de barili pe zi.

„Având în vedere relatările recente din mass-media, aș dori să clarific faptul că EAU produce aproape de capacitatea noastră maximă de producție, pe fondul bazei actuale de producție OPEC+”, a declarat ministrul Energiei, Suhail bin Mohammed Al Mazrouei.

Prețurile au crescut constant

Prețurile mondiale ale petrolului au crescut constant în ultimele luni din cauza deficitului de ofertă și a revenirii cererii după ce a fost afectată de cea mai gravă epidemie de coronavirus. Prețurile au crescut și mai mult de când Moscova a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie. Luni, țițeiul de referință a crescut după ce Reuters a raportat comentariile lui Macron. Prețul petrolului Brent a crescut cu 1,7%, depășind 115 dolari pe baril, în condițiile în care Occidentul caută modalități de a reduce importurile de petrol rusesc pentru a pedepsi Moscova.

Arabia Saudită produce 10,5 milioane de bpd și are o capacitate nominală de 12,0 milioane-12,5 milioane de bpd, ceea ce, teoretic, îi va permite să crească producția cu 2 milioane. Emiratele Arabe Unite produc aproximativ 3 milioane bpd, au o capacitate de 3,4 milioane și au lucrat la creșterea acesteia la 4 milioane bpd. Europa caută modalități de a înlocui până la 2 milioane bpd de țiței rusesc și aproximativ 2 milioane bpd de produse rafinate pe care le importa de la Moscova înainte de războiul din Ucraina.

Autor: Anca Stratulat

FOTO: Arhivă

Facebook

Comentarii