Doi dintre principalii producători de petrol din OPEC, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, abia pot crește producția de petrol, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron, care a spus că a fost informat de președintele Emiratelor Arabe Unite.
Arabia Saudită a ajuns la capacitatea maximă de a produce petrol
Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost percepute ca fiind singurele două țări din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu capacitate de rezervă pentru a crește livrările globale care ar putea reduce prețurile. „Am avut o convorbire cu MbZ„, a fost auzit Macron spunându-i președintelui american Joe Biden în marja summitului G7, folosind prescurtări pentru liderul EAU, șeicul Mohammed bin Zayed al-Nahyan. „El mi-a spus două lucruri. Sunt la un maxim, maxim (n.r. de capacitate de producție). Asta este ceea ce susține el”.
„Și apoi a spus că saudiții pot crește cu 150 de mii de barili pe zi. Poate un pic mai mult, dar nu au capacități uriașe înainte de șase luni.”, i-ar mai fi spus Macron lui Biden.
O declarație a principalului oficial energetic din Emiratele Arabe Unite a declarat, luni târziu, că țara sa produce cota OPEC+ care i-a fost atribuită, de 3,168 milioane de barili pe zi.
„Având în vedere relatările recente din mass-media, aș dori să clarific faptul că EAU produce aproape de capacitatea noastră maximă de producție, pe fondul bazei actuale de producție OPEC+”, a declarat ministrul Energiei, Suhail bin Mohammed Al Mazrouei.
Prețurile au crescut constant
Prețurile mondiale ale petrolului au crescut constant în ultimele luni din cauza deficitului de ofertă și a revenirii cererii după ce a fost afectată de cea mai gravă epidemie de coronavirus. Prețurile au crescut și mai mult de când Moscova a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie. Luni, țițeiul de referință a crescut după ce Reuters a raportat comentariile lui Macron. Prețul petrolului Brent a crescut cu 1,7%, depășind 115 dolari pe baril, în condițiile în care Occidentul caută modalități de a reduce importurile de petrol rusesc pentru a pedepsi Moscova.
Arabia Saudită produce 10,5 milioane de bpd și are o capacitate nominală de 12,0 milioane-12,5 milioane de bpd, ceea ce, teoretic, îi va permite să crească producția cu 2 milioane. Emiratele Arabe Unite produc aproximativ 3 milioane bpd, au o capacitate de 3,4 milioane și au lucrat la creșterea acesteia la 4 milioane bpd. Europa caută modalități de a înlocui până la 2 milioane bpd de țiței rusesc și aproximativ 2 milioane bpd de produse rafinate pe care le importa de la Moscova înainte de războiul din Ucraina.
Autor: Anca Stratulat
FOTO: Arhivă