Elveția vrea în sistemul european de apărare aeriană

Elveția, o țară cu o lungă tradiție de neutralitate, a depus o cerere oficială pentru aderarea la Inițiativa europeană privind scutul aerian (ESSI).

Această inițiativă, lansată de Germania în 2022 și susținută de membrii NATO, are ca scop coordonarea achizițiilor și cooperarea în domeniul apărării antiaeriene și antirachetă.

ESSI își propune să reducă costurile pentru țările participante prin centralizarea achizițiilor de sisteme de apărare, cum ar fi cele bazate pe rachete Patriot, și să faciliteze cooperarea în materie de formare, întreținere și logistică. Recentul conflict din Ucraina a crescut presiunea asupra Elveției de a-și moderniza și aloca mai multe resurse pentru apărarea națională.

Printre statele membre ale ESSI se numără România, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia și Lituania. Acestea au acum o perioadă de două luni pentru a evalua cererea Elveției și a-și exprima acordul sau rezervele în legătură cu aderarea acesteia la inițiativă, a declarat guvernul de la Berna într-un comunicat, citat de agenția Reuters.

Elveția a anunțat în luna aprilie intenția sa de a se alătura ESSI.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *