Elveția retrimite Germaniei 25 de tancuri Leopard

Consiliul Federal (guvernul) elveţian a aprobat exportarea a 25 de tancuri de luptă către producătorul lor german, Rheinmetall Landsysteme GmbH, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

”Germania a dat asigurări că tancurile vor rămâne în Germania, cu NATO sau cu partenerii din Uniunea Europeană”, indică declaraţia guvernului elveţian.

La finalul lunii septembrie, parlamentul elveţian a aprobat prin vot ca Elveţia să poată revinde Germaniei 25 de tancuri de luptă Leopard 2, dar fără ca Berlinul să le poată trimite în Ucraina.

Armata elveţiană dispune de 134 de tancuri Leopard 2 aflate în serviciu, care au fost modernizate în cadrul programului de armament din 2006, dar mai are în stoc, de mulţi ani, alte 96 de tancuri Leopard 2 care nu au fost modernizate, ci doar sunt testate periodic.

Pe 23 februarie acest an, Germania a cerut Elveției să revândă aceste tancuri dezafectate către Rheinmetall, compania germană care le-a produs.

Întrucât Elveţia, în virtutea neutralităţii sale, interzice transferul de material militar către o ţară aflată în război, Berlinul s-a angajat să nu transfere aceste echipamente Ucrainei, ci să le păstreze pentru Germania sau pentru alţi parteneri din NATO sau Uniunea Europeană ce ar dori să-şi completeze dotarea propriilor forţe armate.

Facebook

Comentarii

88 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *