Elveția refuză să finanțeze Ucraina cu ajutorul activelor rusești înghețate

Elveția a răspuns pe un ton rece la apelul premierului ucrainean de a folosi activele înghețate ale rușilor ultra-bogați pentru a ajuta la finanțarea proiectului de reconstrucție a țării sale, în valoare de 750 de miliarde de dolari.

Elveția nu finanțează proiectul de reconstrucție a Ucrainei prin active rusești înghețate

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmygal a declarat la o conferință la Lugano că active rusești în valoare de 300-500 de miliarde de dolari au fost înghețate de Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie, bani care, potrivit acestuia, ar putea ajuta la reconstrucția școlilor, spitalelor și locuințelor distruse. O astfel de măsură ar îmbunătăți securitatea globală prin descurajarea agresiunii neprovocate și nejustificate, a declarat el într-o conferință de presă, la încheierea conferinței de recuperare de două zile.

„Propunem să găsim o formulă pentru a crea o legislație națională și internațională pentru crearea posibilității de confiscare a activelor înghețate în cazul unei agresiuni neprovocate”, a spus Shmygal, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina.

Dar Elveția, care în luna mai a raportat 6,3 miliarde de franci elvețieni de active rusești înghețate, s-a opus unei predări automate a averii. Țara, care a adoptat sancțiunile UE împotriva rușilor, a fost mult timp o destinație populară pentru elita Moscovei și un loc de păstrare a averii rusești. Președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că este important să se protejeze persoanele fizice împotriva puterii statului și să se creeze o bază legală pentru confiscarea fondurilor.

„În conformitate cu regulile pe care le avem în marea majoritate a democrațiilor, putem îngheța activele pentru a clarifica de unde provin acestea”, a declarat Cassis reporterilor.

Dar trebuie abordate și întrebările privind legăturile dintre bani și războiul din Ucraina și privind proporționalitatea măsurilor, a mai spus Cassis: „Acum putem lua o decizie care este perfectă pentru Ucraina, dar creăm posibilitatea de a lua aceeași decizie în multe alte posibilități și dăm mult mai multă putere statului și departe de cetățean.”

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii