Elveția: Biden, la conferința de pace pentru Ucraina. O șansă păcii?

Președintele american, Joe Biden, ar urma să participe la conferința pentru pace în Ucraina, care va avea loc în Elveția, scrie presa elvețiană, citată de AFP și HotNews.ro.

Deși data conferinței nu a fost stabilită oficial, s-ar părea că evenimentul va avea loc pe 16 și 17 iunie.

Elveția a anunțat că a acceptat să organizeze această conferință, cu ocazia vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în țara alpină, pe 15 ianuarie.

La momentul respectiv, șeful statului ucrainean a vorbit despre un „summit” și a exclus imediat posibilitatea ca Rusia să participe.

Dar Elveția, care ține să-și păstreze neutralitatea, preferă să vorbească despre o „conferință la nivel înalt privind pacea în Ucraina” și face eforturi pentru a invita China și alte puteri emergente.

Șeful diplomației elvețiene, Ignazio Cassis, a încercat, de asemenea, să curteze Moscova, întâlnindu-se cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la New York, în ianuarie. Dar Rusia consideră că Elveția și-a pierdut neutralitatea prin adoptarea sancțiunilor introduse de Uniunea Europeană.

Reprezentanți din zeci de țări sunt așteptați să participe la conferință.

Potrivit Bloomberg, conferința nu va avea loc la Geneva, așa cum sugeraseră unele instituți media, ci în apropiere de Lucerna, în Alpii centrali elvețieni. Tot acolo au fost organizate în trecut negocierile privind Sudanul (2002) și Cipru (2004), printre altele.

Tot în Elveția, dar la Geneva, a avut loc și prima întâlnire, una istorică, dintre președintele SUA, Ronald Reagan, și liderul sovietic, Mihail Gobaciov, în noiembrie 1985. S-au purtat discuții pe seama controlului armelor nucleare, dar se spune că ar fi marcat și începutul destrămării URSS, care avea să se petreacă ani mai târziu, în 1991.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *