Elveția impune sancțiuni pentru livrările de drone iraniene către Rusia

Guvernul elvețian a decis să adopte sancțiunile Uniunii Europene privind livrarea de drone iraniene în Rusia.

„Decizia a fost luată ținând cont de toate interesele de politică internă și externă ale Elveției”, se arată în comunicat.

În același timp, Elveția condamnă încă o dată folosirea forței de către forțele de securitate iraniene în legătură cu protestele actuale și solicită Iranului să-și respecte obligațiile privind drepturile omului la nivel bilateral și multilateral.

La 20 octombrie, UE a impus sancțiuni împotriva a trei persoane de origine iraniană și unei entități iraniene. Se presupune că aceștia ar fi fost implicați în dezvoltarea și livrarea către Rusia a dronelor folosite în războiul din Ucraina.

Anterior, pe 17 octombrie, UE a sancționat 11 persoane și patru entități în legătură cu moartea lui Mahsa Amini și cu răspunsul violent al autorităților iraniene la demonstrațiile ulterioare.

După moartea lui Mahsa Amini, Elveția a fost una dintre primele țări care a cerut o anchetă rapidă, independentă și imparțială.

De asemenea, Elveția a condamnat utilizarea forței de către trupele de securitate iraniene și a cerut, în repetate rânduri, Iranului să își respecte obligațiile în materie de drepturi ale omului.

Oficialii de la Berna au declarat că vor continua să monitorizeze situația îndeaproape și să mențină un dialog critic cu guvernul iranian.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *